VEELGESTELDE VRAGEN
Hieronder vind je het antwoord op meest gestelde vragen. Heb je toch nog een vraag, neem dan vooral contact met ons op!
ALGEMENE INFORMATIE
Wat is een groepsaankoop?
De groepsaankoop werkt door een groot aantal huishoudens samen te brengen om over voordelige tarieven te onderhandelen met energieleveranciers. Na een aanbesteding selecteren onze experten het beste aanbod om het dan jou voor te stellen! Zowel voor elektriciteit, aardgas, isolatie, zonnepanelen als voor gsm- en internetabonnementen kun je voordeligere tarieven krijgen door je te vervoegen aan een groepsaankoop.
Een groepsaankoop verloopt in drie grote fases:
- Inschrijvingsperiode - 2 maanden
De consumenten schrijven zich gratis en vrijblijvend in via het beschikbare formulier en tonen hun interesse voor het initiatief. Zo worden ze op de hoogte gehouden over het onderhandelde aanbod.
- Onderhandelingsperiode - 7 dagen
Eens de inschrijvingsperiode afgelopen is, wordt een aanbesteding georganiseerd met de energieleveranciers die deel willen nemen. Ze stellen een energiecontractaanbod voor. Het meest concurrerende aanbod wordt dan geselecteerd.
- Intekeningsperiode - 1 maand
Het onderhandelde aanbod en de mogelijke besparingen worden vervolgens gestuurd naar alle ingeschreven consumenten, die dan kiezen of ze daar al dan niet op ingaan.
Waarom je moet opteren voor een groepsaankoop gecertificeerd door de CREG?
Sinds oktober 2021 krijgen de groepsaankopen voor energie van Wikipower het CREG-certificeringslabel.
Dat label heeft als doel de consument objectieve en kwaliteitsvolle informatie te garanderen wanneer hij deelneemt aan een groepsaankoop. Om het kwaliteitslabel te krijgen, moeten bedrijven het handvest voor goede praktijken van de CREG naleven. Dat stipuleert dat:
- De dienstverlener duidelijke informatie dient te geven over zijn dienstverlening;
- De aangeboden diensten gebruiksvriendelijk en eenvoudig moeten zijn;
- De dienstverlener niet-misleidende, volledige, correcte, relevante en up-to-date informatie moet geven;
- De dienstverlener verantwoord omgaat met de informatie van én voor de gebruiker.
Om deze certificering te verkrijgen, zet Wikipower volop in op een duidelijke en transparante dienstverlening, zowel op zijn website als via zijn klantendienst, die overigens volledig in het teken van groepsaankopen staat. Wikipower is onafhankelijk van elektriciteits- en gasleveranciers en verbindt zich ertoe zijn leden correcte, toegankelijke en volledige informatie te bieden.
WIE MAG DEELNEMEN?
Wie kan deelnemen?
Deelnemen is gratis en staat open voor alle consumenten.
Elke elektriciteit- en/of gasverbruiker kan deelnemen, particulier of zelfstandig. Wie jouw leverancier ook is of wat voor meter je ook hebt (enkelvoudig, tweevoudig, exclusief nacht, dubbele stroom).
Deelnemen is helemaal gratis en vrjblijvend.
Ik ben een huurder, mag ik het formulier invullen?
Het staat jou als huurder vrji een energieleverancier te kiezen! Je kunt dus inderdaad deelnemen, gratis en vrijblijvend.
Ik verhuis naar een nieuwe woning, mag ik het formulier invullen?
Uiteraard kan je het formulier invullen. Het onderhandelde contract zal geldig zijn op jouw nieuwe adres. Je kunt je contract laten starten vanaf het moment dat het aanbod beschikbaar is in het geval van verhuizing of meteropening.
Kan ik me op een andere manier inschrijven dan via de website?
Ja, je kunt ons je gegevens via email sturen op info@wikipower.be en wij zullen je inschrijven voor deze groepsaankoop.
Mijn huidige contract loopt na het einde van de actie af; mag ik toch deelnemen aan de groepsaankoop?
Ja, we raden je aan om deel te nemen: sinds 13 september 2012 mag je van leverancier veranderen wanneer je maar wilt, zonder kosten of verbrekingsvergoeding. Houd wel rekening met je opzegtermijn, die is doorgaans een maand.
Zo nodig kun je je groepsaankoopcontract op dezelfde voorwaarden laten starten tot een jaar na ontvangst van je persoonlijke aanbod.
Ik ben zelfstandig, mag ik toch deelnemen aan de groepsaankoop?
Ja, een groepsaankoop is ook open voor zelfstandigen van wie het zakelijke jaarverbruik lager is dan 50 MWh voor elektriciteit en/of 100 MWh voor gas.
Ik heb zonnepanelen op mijn dak laten plaatsen, is deelnemen aan de actie de moeite waard?
Ja, we moedigen je aan om deel te nemen voor meerdere redenen. Allereerst, self-sufficient of niet, je bent verplicht om een contract af te sluiten bij een leverancier. Ten tweede, hoe hoog je verbruik ook is, je moet je leverancier altijd een jaarlijkse vergoeding betaling. Als je de keuze hebt, dan kies je dus best een leverancier die de goedkoopste vergoeding (jaarlijks abonnement) voorstelt. Ten slotte, als je niet energie autonoom bent, dan doe je er zeker goed aan te kiezen voor de voordeligste leverancier.
Goed om te weten: als je zonnepanelen hebt en je van leverancier verandert, raden we je sterk aan om de startdatum van je nieuwe contract samen te laten vallen met je jaarlijkse meteropname.
Moet ik me opnieuw inschrijven als ik in het verleden al een contract afsloot via de groepsaankoop?
Ja, kortingen die we onderhandelen via de groepsaankoop lopen doorgaans maar een jaar. We raden je dus aan je opnieuw voor de groepsaankoop in te schrijven voor je huidig contract afloopt. Zo geniet je elk jaar van de voordelige voorwaarden die we dankzij de kracht van de groep kunnen onderhandelen.
Hoe verloopt de veiling?
Ten eerste wordt een aanbesteding georganiseerd tussen de elektriciteits- en aardgasleveranciers. De onderhandelingen verlopen in het kader van een veiling onder toezicht van een deurwaarder.
Dan wordt het meest concurrerende aanbod geselecteerd dat onze duuzaamheids- en dienstverleingseisen voldoet. De deelnemers aan de groepsaankoop krijgen vervolgens het onderhandelde aanbod, dat ze wel of niet kunnen accepteren.
Welk type contract wordt onderhandeld?
Het contractofferte gaat over twee energievormen: aardgas en elektriciteit. De deelnemers kunnen intekenen ofwel voor enkel eentje daarvan ofwel voor beide.
De onderhandeling die we van plan zijn om aan te knopen, is gebaseerd op de prijs (energieprijs, vaste vergoeding en bijdrage voor hernieuwbare energie). Het onderhandelde contract voldoet aan de volgende standaardparameters: een looptijd van één jaar (of zelfs twee of drie afhankelijk van de winnende leverancier) en een vaste of variabele prijs, zowel voor elektriciteit als voor gas.
We stellen de deelnemers in staat om te besparen door te onderhandelen over een afzonderlijk van de leveranciers aanbiedingen voorkeurtarief of door te onderhandelen over een vaste of variabele korting op een bestaande aanbieding.
Als ik het inschrijvingsformulier invul, moet ik per se het aanbod aanvaarden?
Neen. De inschrijving is gratis en vrijblijvend. Het staat jou dus vrij om het aanbod aan te nemen of niet.
Staat het onderhandelde aanbod open voor iedereen?
De offerte is beschikbaar voor alle consumenten, inclusief mensen die al klant zijn bij de leverancier. Ook het type meter (enkelvoudig, tweevoudig, exclusief nachtmeter) maakt geen verschil.
Ik heb het inschrijvingsformulier ingevuld voor stroom en gas, maar ik wil enkel onderschrijven voor één van de twee (elektriciteit of gas), is dit mogelijk?
Ja, het staat je vrij te kiezen voor welk type energie je instapt. Zelfs als je in het formulier hebt ingegeven dat je elektriciteit én gas verbruikt.
Mijn leverancier is dezelfde als die van de groepsaankoop van Wikipower. Aanvaard ik het aanbod?
Het aanbod van de groepsaankoop hanteert tarieven per kWh die voordeliger zijn dan de algemene tarieven van je huidige leverancier. Je hebt er dus alle belang bij om in te gaan op ons aanbod en zo betere tarieven te genieten zonder van leverancier te veranderen.
Wij nemen alle administratie op ons wanneer je van tarief verandert en je kan je contract laten ingaan tussen 1 juli 2023 en 31 mei 2024.
Kan ik genieten van de offerte als ik het inschrijvingsformulier niet heb ingevuld?
Om het onderhandelde aanbod te verkrijgen, moet je het formulier invullen. Anders zul je geen aanbod krijgen. Je kunt je toch inschrijven nadat we het aanbod verkegen hebben.
Moet ik een supplement betalen om mijn rekeningen via de post te kunnen ontvangen?
Nee, die optie is volledig gratis dankzij de groepsaankoop. Desondanks raden wij je aan om voor een digitale factuur te kiezen, die is beter voor het milieu!
Hoe kun je aanbiedingen met variabele prijzen vergelijken?
Als we variabele aanboden vergelijken zijn de mogelijke besparingen niet precies beperkt.
Een variabel tarief bestaat immers uit 2 hoofdelementen
- De referentieindex.
- De winstmarge van de leverancier.
Echter bestaan er vele verschilende indexen, die op andere manieren variëren (maandelijkse vs driemaandelijkse indexatie ; volatiliteit vs stifheid ; waarde van de index van tevorenachteraf bepaald ; ezv). Met die verschillen kan een « X » aanbod maandelijks veranderen, en voordeliger of nadeliger worden dan en « Y » aanbod. Het is dus zeer moeilijk om variabele aanboden tussen mekaar te vergelijken.
Op de zelfde manier kunnen twee variabele aankondigingen ook niet vergeleken worden.
Iets zeker : dankzij de groepskracht hebben we de marge van de leverancier kunnen verminderen, wat de groepsaankoop bijzonder concurrerend maakt.
Waarom bestaat het groepsaanbod niet in de prijzenvergelijkers?
Het groepsaanbod is alleen maar voor de personen die zich ingeschreven zijn in onze actie. Het is daarom niet in de prijzenvergelijkers beschikbaar.
MIJN ENERGIEFACTUUR
Waaruit bestaat de prijs van de elektriciteit?
De prijs van de elektriciteit wordt bepaald door drie onderdelen:
- De energieprijs: deze wordt vrij bepaald door de leverancier en kan dus aanzienlijk tussen de verschillende leveranciers verschillen. Daarom kan over dit onderdeel "prijs" kan worden onderhandeld in functie van de behoeften en van het verbruikersprofiel van de klant.
- De tarieven van transport en van de energiedistributie: met dit onderdeel worden de transportnetbeheerder (TNB) en de distributienetbeheerder (DNB) vergoed. In tegenstelling tot de energieprijs zijn de transporttarieven niet onderhandelbaar en moeten ze door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) worden goedgekeurd. Ze kunnen echter verschillen per regio, met name in functie van de bevolkingsdichtheid, want het zal steeds goedkoper uitkomen om elektriciteit te leveren in een stad dan in een landelijke omgeving.
- De belastingen en heffingen: dit laatste onderdeel wordt berekend op regionale of federale basis en is uiteraard niet onderhandelbaar.
Waaruit bestaat de prijs van het aardgas?
De prijs van het gas wordt bepaald aan de hand van drie onderdelen:
- De energieprijs: deze wordt vrij bepaald door de leverancier en kan dus aanzienlijk verschillen tussen de verschillende leveranciers. Dat is de reden waarom over dit onderdeel "prijs" kan worden onderhandeld in functie van de behoeften en van het verbruikersprofiel van de klant.
- De tarieven van transport en van de energiedistributie: met dit onderdeel worden de transportnetbeheerder (TNB) en de distributienetbeheerder (DNB) vergoed. In tegenstelling tot de energieprijs zijn de transporttarieven niet onderhandelbaar en ze moeten worden goedgekeurd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG). Ze kunnen echter verschillen per regio, met name in functie van de bevolkingsdichtheid, want het zal steeds goedkoper uitkomen om gas te leveren in een stad dan in een landelijke omgeving.
- De belastingen en heffingen: dit laatste onderdeel wordt berekend op regionale of federale basis en is uiteraard niet onderhandelbaar.
Schatting van de besparingen
Het geselecteerde aanbod maximaliseert de besparingen voor het grootste mogelijke aantal deelnemers aan een groepsaankoop.
Door je in te schrijven voor groepsaankoop deel je de informatie mee (verbruik, huidige leverancier enz.) die nodig is om een gepersonaliseerde analyse te maken van hoeveel je zou kunnen besparen door in te gaan op het ontvangen aanbod. We gebruiken de berekeningsmethode van de VREG om tot dat bedrag te komen.
Die mogelijke besparingen worden je meegedeld zodra je het offerteformulier van de lopende actie hebt ingevuld.
Zijn de onderhandelde kortingen van toepassing op de totale factuur?
De kortingen zijn enkel van toepassing op het onderdeel 'energie' van je factuur. Transport- en distributiekosten en belastingen zijn niet onderhevig aan concurrentie omdat ze afhangen van de distributienetbeheerders. We kunnen ze dan ook niet beïnvloeden.
Ik geniet het sociaal tarief. Kan ik ook profiteren van de onderhandelde kortingen?
Het sociaal tarief (vastgesteld door de CREG) is het meest voordelige tarief op de markt. Het wordt 4 keer per jaar berekend op basis van de laagste toepasselijke commerciële tarieven van de markt. Het is dus het goedkoopste tarief op het moment van de berekening. Niettemin, kan het nog steeds voordelig zijn in te tekenen op het aanbod van de groepsaankoop, met name in volgende gevallen:
- Geniet je het ‘standaard’ sociale tarief gedurende een bepaalde tijd die niet nader te specificeren valt (herstel na blessure,...)? Dan raden we je aan in te gaan op ons aanbod en 1 januari 2024 op te geven als startdatum van energielevering. Mocht je op dat moment nog altijd het sociaal tarief genieten, dan zal het contract van de groepsaankoop automatisch vervallen. Indien je al vóór 1 januari 2024 geen recht meer hebt op het sociaal tarief, kun je aan de leverancier vragen om de aanvangsdatum van je energielevering te vervroegen.
- Geniet je het uitgebreid sociaal tarief als gevolg van de huidige crisis? Dan raden we je aan in te gaan op het aanbod van onze groepsaankoop. Het uitgebreid sociaal tarief vervalt immers op 30 juni 2023. Met onze groepsaankoop profiteer je vanaf 1 juli 2023 van een voordelig aanbod. Als de energieprijzen komende winter opnieuw sterk de hoogte in gaan, zal de regering de invoer van het uitgebreid sociaal tarief of andere beschermende maatregelen opnieuw bekijken.
CREG en VREG: waar zit het verschil in berekening?
De VREG (Vlaamse energieregulator) en de CREG (federale regulator) zijn moeilijk te vergelijken wat de geraamde kosten van de jaarlijkse energiefactuur voor een variabel prijscontract betreft. Beide regulatoren hebben namelijk een andere berekeningsmethode ontwikkeld:
- De CREG berekent de jaarlijkse factuur op basis van de laatst bekende prijzen. Deze methode is echter niet ideaal wanneer de prijzen sterk stijgen.
- De VREG berekent de jaarlijkse factuur op basis van de geraamde energieprijzen voor het komende jaar. Deze methode kan de reële prijzen op het moment van de vergelijking dichter benaderen en de ontwikkeling ervan beter waarnemen.
Bij de groepsaankopen van Wikipower wordt je besparing standaard berekend volgens de VREG-methode
VAN LEVERANCIER VERANDEREN
Hoe kan ik van leverancier veranderen?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je heel snel en simpel van elektriciteits- en aardgasleverancier veranderen. Het neemt geen vijf minuten in beslag en je nieuwe leverancier neemt de administratieve rompslomp voor zijn rekening.
Aarzel niet contact met ons op te nemen om de overstap gemakkelijker te maken. Dit zijn de voornaamste stappen:
1. Accepteer het aanbod waar in het kader van de groepsaankoop over werd onderhandeld.
2. Je zult een bevestiging van je intekening door email ontvangen van Wikipower en dan van je nieuwe energieleverancier. Dat is alles, je nieuwe contract is afgesloten! Je hebt ook een wettelijk bedenktijd van 14 dagen om dat nieuwe contract kosteloos te annuleren.
3. Twee weken voor de geplande startdatum van je nieuwe contract zul je een aanvraag tot meteropname van je distributienetbeheerder ontvangen. Hierin word je uitgenodigd om hem je meterstanden door te sturen. Op basis van die gegevens zal je vorige leverancier de slotfactuur opmaken. Van zijn kant zal je nieuwe leverancier die meterstanden gebruiken als uitgangspunt voor zijn toekomstige factuur.
Wanneer kan ik van leverancier veranderen na de ondertekening van mijn contract?
Met de wet die in 2012 van kracht werd, mag jij van leverancier veranderen wanneer je maar wilt, zonder verbrekingskosten te betalen, zelfs niet bij vroegtijdige verbreking van je contract. Je moet wel de algemene voorwaarden van je contract respecteren. Neem contact met ons op info@wikipower.be voor meer details.
Als ik van leverancier verander, wat zijn dan mijn verplichtingen ten opzichte van mijn huidige leverancier?
Vandaag heb jij geen enkele verplichting tegenover je oude leverancier want het is nu je nieuwe leverancier die alle administratieve stappen regelt (contactopname, overdracht van het dossier...).
Als ik een contract van onbepaalde duur heb ondertekend, wanneer kan ik dan van leverancier veranderen?
Je kunt op eender welk moment van leverancier veranderen op voorwaarde dat je de termijn respecteert die in je contract vermeld staat (vaak een maand). Hiervoor moet je contact opnemen met je nieuwe leverancier en deze zal jou dan energie leveren zodra de opzeggingstermijn is verstreken.
Als ik een meter voor elektriciteit en een meter voor gas heb, kan ik dan verschillende leveranciers kiezen?
Ja, jij hebt het recht verschillende leveranciers te kiezen voor elektriciteit en voor gas.
Als ik van leverancier verander, zal gas en/of de elektriciteit dan afgesloten worden?
Bij een contractverandering zal je gas en/of de elektriciteit niet afgesloten worden. Je distributienetbeheerder (DNB) zal er immers voor zorgen dat je bevoorraad wordt door je oude leverancier totdat je nieuwe leverancier begint met de levering van gas en/of elektriciteit. Je bevoorrading zal in geen enkel geval worden onderbroken.
Moet ik, als ik van leverancier verander, mijn meter(s) wijzigen?
Neen, je hoeft niet van meter(s) veranderen. Zelfs als je van leverancier verandert blijf je immers verbonden met hetzelfde distributienetwerk (dat eigendom is van de distributienetwerkbeheerder). Je kunt dus naar een andere leverancier opstappen zonder de meter(s) te veranderen.
Ik heb nog geen leverancier, moet ik een contract met een leverancier afsluiten na mijn verhuizing?
Als je bij je ouders woonde of als je verbruik van gas en/of elektriciteit in je huurprijs zat verrekend, heb je nog nooit een contract onder jouw naam afgesloten bij een leverancier. Daarom moet je een leverancier kiezen en een contract afsluiten voor je nieuwe adres.
Ik ben reeds bij een leverancier, moet ik mijn contract vernieuwen als ik verhuis?
Nee, je hoeft in geval van verhuizing je contract niet te vernieuwen. Het volstaat om contact op te nemen met je leverancier en hem je nieuw adres mee te delen, alsook de datum van de verhuizing.
Als ik naar een andere woning verhuis, moet ik dan het contract van de vorige bewoner overnemen?
Nee, je kunt verder gebruikmaken van het contract dat je hebt ondertekend op je vorige adres.
Ik ben al aangesloten bij de gekozen leverancier. Moet ik het aanbod nog aannemen?
Ja, je moet het aanbod van de groepsaankoop accepteren om van de uitzonderlijke voorwaarden te kunnen profiteren waar wij over hebben onderhandeld voor je. Die zijn enkel geldig voor de deelnemers aan de groepsaankoop. Het kan dus dat je al klant bent bij de geselecteerde leverancier en toch niet geniet van het laagste tarief. Wil je wel genieten van het voordeligste tarief, dan hoef je alleen maar je inschrijving te bevestigen in amper 5 minuten. Je bespaart zonder je gewoontes te veranderen!
Waarom moet je de overstap van leverancier laten samenvallen met de datum van meteropname als je zonnepanelen hebt?
Wanneer je van leverancier verandert moeten je meterstanden opgenomen worden zodat je vorige leverancier een slotfactuur kan opmaken.
- Als je van contract verandert in de winter zul je voor het productietekort moeten opdraaien dat je had kunnen opvangen wanneer je zonnepanelen meer stroom produceren.
- Als je van contract verandert in de zomer zul je het productieoverschot van de zonnige maanden verliezen.
Om te vermijden dat je elektriciteit onnodig betaalt, is het dus belangrijk dat je de datum van leveranciersverandering laat samenvallen met de datum van de jaalijkse meteropname. Goed nieuws: met onze groepsaankoop kun je je nieuwe contract laten starten tot één jaar na ontvangst van het aanbod. Zo geniet je van onze voordelige offerte zonder je kWh te verliezen.
Zal ik verbrekingsvergoedingen moeten betalen door deel te nemen aan een groepsaankoop en het aanbod aan te vaarden?
Neen. Sinds 13 september 2012 moet je geen verbrekingsvergoedingen meer betalen. Op die dag werd de we bet betreffende de afschaffing van de verbrekingsvergoedingen ingeval vervroegde stopzetting ingevoerd. Je gaat dus op elk moment van leverancier moeten veranderen, wat uw type contract ook is (bepaalde of onbepaalde duur), zonder verbrekingsvergoedingen te betalen. je zult echter de opzegtermijn (vaak één maand) moeten respecteren. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie.
WIE DOET WAT?
Wie zijn de voornaamste spelers op de energiemarkt?
Op de energiemarkt in België zijn er drie soorten spelers aanwezig:
- Transportnetbeheerders (TNB): deze vervoeren de elektriciteit en/of het aardgas van de producent naar de distributienetbeheerders en rechtstreeks naar de grote industriële consumenten. De TNB van elektriciteit heet Elia en van aardgas Fluxys.
- Distributienetbeheerders (DNB): ze zijn verantwoordelijk voor het vervoer van de elektriciteit (onder lage of gemiddelde spanning) en van het gas (onder lage of gemiddelde druk) naar de particulieren en de bedrijven. Onder de Waalse DNB kunnen we Ores vermelden, waarin acht intercommunales gegroepeerd zitten.
- De leveranciers: ze hebben als opdracht de elektriciteit en/of het gas die zij kopen van de producenten of die ze zelf produceren, aan de consument te leveren. Ze garanderen ook commerciële diensten aan de klanten (de aangeboden diensten kunnen variëren naargelang de leveranciers) en ze zijn verantwoordelijk voor de facturatie van je verbruik. Hier vind je de lijst van alle actieve energieleveranciers in België.
Deze spelers worden gecontroleerd door:
- Op federaal niveau: de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG): www.creg.be
o In Vlaanderen: de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG): www.vreg.be
o In Brussel: Bruxelles Gaz Electricité (Brugel) : www.brugel.be
o In Wallonië: Commisson wallonne pour l'Energie (CWaPE) : www.cwape.be
Wat is de rol van Wikipower?
De organisatoren van een groepsaankoop handelen als tussenpersoon tussen de deelnemers van de actie aan de ene kant, en de leveranciers aan de andere kant. Ze informeren de deelnemers over het bedongen energie aanbod en nodigen ze uit om over te stappen bij de gekozen leverancier. Ze hebben als opdracht een goedkopere en echt groene energie te promoten.
Geen energiecontract wordt getekend of afgesloten tussen de deelnemer en de organisator van een groepsaankoop. Als het aanbod wordt aanvaard, wordt het contract rechtstreeks getekend bij de geselecteerde leverancier.
Wikipower
Wikipower is de promotor en de organisator van de actie. Deze verzekert ook de opvolging van de offerte. Zijn verschillende rollen zijn als volgt:
- het initiatief promoten;
- de consumenten samenbrengen d.m.v. zijn website;
- met de leveranciers onderhandelen en het beste aanbod kiezen;
- de consumenten begeleiden en helpen met de overstap.
OVERIGE
Wat is de liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkten en wat brengt dit teweeg?
In België heeft de liberalisering van de energiemarkt plaatsgevonden in twee golven. Het Vlaams Gewest heeft er als eerste van genoten op 1 juli 2003. Vervolgens werd op 1 januari 2007 de elektriciteits- en gasmarkt in Wallonië en Brussel ook geliberaliseerd. De liberalisering van de energiemarkt bestaat uit het openstellen van het beroep van leverancier van aardgas en elektriciteit aan de vrije concurrentie. Dat betekent dat elk bedrijf dat houder is van een leveringslicentie vanaf nu elektriciteit en gas mag in België leveren.
De liberalisering biedt aan elk gezin de mogelijkheid om de leverancier naar wens te kiezen, wat vroeger niet het geval was. Het huishouden dat geen initiatief neemt een contract bij een bepaalde leverancier te ondertekenen word automatisch geleverd door een standaardleverancier. In Vlaanderen, het is ofwel Luminus ofwel Engie-Electrabel, in Wallonië, is de standaardleverancier vaak Engie-Electrabel of Luminus of Essent.be.
Wat betekent de term "standaardleverancier"?
De standaardleverancier is de leverancier die jou automatisch wordt toegewezen door de distributienetbeheerder (DNB) om te vermijden dat je levering van gas en/of elektriciteit wordt onderbroken. Ten gevolge van de liberalisering mag jij zelf een leverancier kiezen en ben je niet langer beperkt tot de standaardleverancier.
Ben ik verplicht een leverancier te kiezen?
Nee, je bent niet verplicht om een leverancier te kiezen want je zal altijd worden bediend door de leverancier die werd aangeduid door je distributienetbeheerder (DNB). Weet dat je op elk ogenblik een andere leverancier kunt kiezen dan deze die werd aangeduid door je DNB en er een contract mee kunt afsluiten. Houd echter wel rekening met het feit dat je de termijn van een maand moet respecteren, te rekenen vanaf de maand die volgt op de datum van ondertekening van het contract met de gekozen leverancier.
Wat is groene elektriciteit?
Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare energiebronnen (HEB) zoals zon, wind, water of duurzame biomassa. In tegenstelling tot fossiele energiebronnen (stookolie, gas …) en kernenergie zijn HEB onuitputtelijk en brengen ze geen afval voort tijdens de elektriciteitsproductie. Kiezen voor een leverancier die je een tariefformule met ‘100% groene stroom’ aanbiedt, geeft je echter niet de zekerheid dat alle elektriciteit die je verbruikt ook daadwerkelijk is opgewekt met hernieuwbare energiebronnen. Via de aankoop van ‘groenestroomcertificaten’ kan de leverancier je immers 100% groene energie aanbieden. De leverancier is echter niet verplicht om te investeren in de productie van uitsluitend groene energie.
Bij groepsaankopen garandeert Wikipower je via GVO’s (garanties van oorsprong) dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in België, want de elektriciteit moet niet alleen groen zijn, maar ook uit België komen. De productie van 1 MWh aan groene energie geeft namelijk recht op een GVO, die aan derden kan worden verkocht. De traceerbaarheid wordt gegarandeerd door een unieke code, waardoor dit label slechts een keer kan worden verhandeld. Op die manier garandeert de leverancier dat de groene stroom die het eindverbruik van de afnemer van de groepsaankoop dekt, in België is geproduceerd.
Wie doet de meteropnemingen?
Zoals dat steeds het geval is geweest, is het de verdeler (distributienetbeheerder of DNB) die verantwoordelijk is voor de opneming en het onderhoud van je meter. De verdeler stuurt jouw verbruiksinformatie naar uw leverancier zodat deze je factuur kan opmaken. Deze opneming wordt jou niet aangerekend want deze is al in je factuur inbegrepen.
Varieert de kwaliteit van de elektriciteit en het aardgas in functie van de leverancier?
Nee, wie jouw leverancier ook is, de kwaliteit van de voorziening van elektriciteit en/of aardgas wordt altijd gegarandeerd door je distributienetbeheerder (DNB). Sinds begin jaren 70 bestaan er in België twee soorten aardgas, die via afzonderlijke distributienetwerken worden aangevoerd: Arm gas (of L-gas) is een laag-calorisch aardgas afkomstig uit het Nederlandse Groningen-Slochteren. Rijk gas (of H-gas) is een hoog-calorisch aardgas afkomstig uit Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Algerije, Duitsland, Qatar of Rusland. Je hebt dus een groter volume arm gas nodig om te koken of je woning te verwarmen, terwijl rijk gas meer energie zal opwekken voor eenzelfde volume per vierkante meter.
Met wie moet ik contact opnemen in geval van problemen met mijn meter van elektriciteit en/of aardgas?
Je moet contact opnemen met je distributienetbeheerder (DNB) die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het netwerk en jouw aansluiting erop. Als je meter storingen vertoont, dan zal de beheerder instaan voor de technische opvolging en ervoor zorgen dat je voorziening niet wordt verstoord.
Ken jij je DNB niet, dan vind je hem gemakkelijk door hier te klikken.
Met wie moet ik contact opnemen als ik mijn installatie van elektriciteit en/of gas wil wijzigen?
Je moet contact opnemen met je distributienetbeheerder (DNB) die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het netwerk en van je aansluiting erop. Als je meter storingen vertoont, dan zal de beheerder instaan voor de technische opvolging en ervoor zorgen dat je voorziening niet wordt verstoord.
Ken jij je DNB niet, dan vind je hem gemakkelijk door hier te klikken.
Waar kan ik mijn EAN-code vinden?
De EAN-code is een numerieke code van 18 cijfers (EAN = European Article Numbering) die enkele gegevens bevat met betrekking tot een leveringspunt voor elektriciteit en een leveringspunt voor aardgas. Je hebt dus een EAN-code voor je elektirciteitsmeter en één voor je aardgasmeter. Meestal is (zijn) jouw EAN-code(s) aanwezig op je energiefactuur.
Hieronder een lijst voor van de belangrijke gegevens die op een factuur aanwezig zijn:
- Klantnummer;
- De factuurperiode;
- De EAN-code(s);
- Het meternummer;
- De distributienetbeheerder (DNB).
Hoe kan ik de gegevens (leverancier, verbruiksgegevens...) in mijn inschrijvingsformulier wijzigen?
De gegevens van je inschrijvingsformulier, namelijk jouw verbruiksgegevens, worden gebruikt om jouw gepersonaliseerde offerte te berekenen.
Om deze gegevens te wijzigen, heb je twee mogelijkheden:
- Het zelf doen, door te surfen naar je aanbodpagina. Wanneer je op je aanbodpagina bent, scroll helemaal onderaan de pagina. Daar vind je de knop "Mijn gegevens wijzigen" terug, waarop je zult kunnen klikken.
- Contacteer Wikipower per mail of per chat. We zullen samen de nodige aanpassingen doen.
Zodra je de nieuwe gegevens bevestigt, wordt jouw gepersonaliseerde besparing onmiddellijk herberekend op basis van deze nieuwe gegevens.